tiistai 26. kesäkuuta 2012

Surullinen totuus elefanttiturismista

Moni turisti tahtoo päästä elefanttiajelulle tai ostaa elefanttien maalaamia tauluja matkallaan Thaimaassa tai muualla Aasiassa. Kannattaa kuitenkin harkita kahdesti, ennen kuin varaa turisti-infosta elefanttiretkiä tai tukee elefanttien taiteilua. Samalla tulee tietämättään tukeneeksi elefanttien alistamista ja kidutusta.
 
Thaimaassa ja ympäröivissä maissa kaikki työtä tekevät elefantit, myös ne, joita käytetään turistibisneksessä, ovat käyneet läpi erittäin julman koulutuksen, jota englanniksi kutsutaan nimellä "elephant crushing". Aasiassa menetelmä tunnetaan nimellä "phajaan". Tämä tarkoittaa, että nuori elefantti, usein vielä ihan vauva, riistetään emoltaan ja suljetaan ja kahlitaan pieneen häkkiin, jossa se ei voi liikkua. Tämän jälkeen elefanttia hakataan kepeillä, piikeillä, koukuilla ja seipäillä. Iskut kohdistetaan paitsi koko vartaloon, myös erittäin arkoihin ruumiinosiin kuten sisäkorvaan tai silmiin. Elefanttia pidetään häkissä kolmesta seitsemään päivää ja sitä kidutetaan tauotta päivin ja öin, jottei se saisi nukutuksi. Tämän jälkeen uupunut ja henkisesti alistettu elefantti vapautetaan häkistä ja vahingoittamista jatketaan, kunnes se alistuu täysin ihmisen tahtoon ja tekee mitä vain, jottei se joutuisi kokemaan tuskaa. Elefanttia kuitenkin kontrolloidaan vahingoittamalla sitä läpi elämänsä esim. piikeillä ja kepeillä. Elefanttien hoitajilla on käsissään piilossa piikkejä ja neuloja, joilla he pistelevät elefanttia myös turisteille tarkoitettujen esityksien aikana. Ihmisen tahtoon alistettu elefantti tekee vastineeksi mitä vain, kuten kantaa ihmisiä selässään pitkiä aikoja, tekee sirkustemppuja ja tekee töitä tauotta. Ja ahdistuu, stressaantuu, masentuu ja lopuksi kuolee onnettoman elämänsä päätteeksi kymmeniä vuosia aiemmin kuin harvat vapaudessa elävät lajitoverinsa.

Aluksi elefantti sidotaan ja sitä satutetaan koukuilla ja seipäillä.
Sen jälkeen se suljetaan pieneen puiseen häkkiin, jossa se ei voi liikkua.




Elefanttia pidetään häkissä päiväkausia, jonka aikana sitä hakataan ja viillellään. Se ei voi puolustautua mitenkään.
  
Katsoimme dokumentteja "phajaanista" täällä Elephant Nature Parkissa ja voin sanoa, että enpä ole aikoihin nähnyt mitään hirveämpää. En ennen tämän puiston löytämistä tiennyt elefanttiturismin taustoista - luulin, kuten monet muutkin, että elefantit vain ovat älykkäitä ja ihmisläheisiä otuksia ja tykkäävät kanniskella näitä selässään ja esiintyä näytöksissä päivät pitkät. En oikeastaan edes ajatellut asiaa ennen kuin sain tietää tästä puistosta. Onhan se tietenkin hienoa, että elefantit osaavat piirtää, maalata, pelata jalkapalloa jne., mutta ei se niille luontaista ole. Lisäksi vaikka elefanttiajelut saattavat olla ihmiselle kivoja kokemuksia, ovat ne elefantille usein tuskallisia. Istuin on sidottu tiukkaan selkärangan päälle, joka satuttaa elefanttia. Silloin kun elefantti ei kuljeta turisteja, se elää useimmiten kahlittuna yksinäisyydessä erillään muista elefanteista, mikä ei ole sille hyväksi ja saattaa ilmetä mm. masennuksena ja ahdistuksena. Elefantti ei välttämättä saa tarpeeksi ruokaa siihen nähden, miten paljon se tekee töitä (vrt. luonnossa elefantti kuluttaa suurimman osan päivästä syömiseen). Elefanteille annetaan monesti amfetamiinia, jotta ne tekisivät enemmän töitä ja söisivät vähemmän.

"Mahoutit" elefanttiensa päällä. Huomaa kädessä oleva koukku, jolla ohjaillaan fanttia.

Yksi tämän puiston elefanteista oli aiemmassa elämässään amfetamiiniaddikti. Joillakin on yksi tai molemmat silmät sokeita, koska niiden omistajat ovat ampuneet tai tökkineet niitä silmiin, kun ne eivät ole tehneet kuten käsketään. Yksi ei saanut tarpeeksi ruokaa ja karkasi syömään pellolle, jolloin se sai nuolen silmäänsä. Toinen meni luvatta kylpemään joessa. Kolmas synnytti poikasen vuorella eikä suostunut jatkamaan matkaa, joten omistaja ampui sitä ritsalla silmiin kunnes se sokeutui. Elefanttivauva jäi vuorelle kuolemaan.

Elephant Nature Parkin perustaja Sangdouan "Lek" Chailert havahtui elefanttien ahdinkoon, otti missiokseen pelastaa tuskallisissa oloissa eläviä elefantteja ja perusti näille paikan, jossa elefantit saavat toteuttaa niiden luontaisia tarpeitaan, elää laumassa, saada uusia kavereita ja vaellella vapaasti suurimman osan päivästä. Niiden ei tarvitse esiintyä tai tehdä päivääkään töitä, eivätkä niiden hoitajat saa vahingoittaa niitä, vaan niiden hoitamisessa ja ohjailussa noudatetaan positiivisen vahvistamisen keinoja. Kaikki puiston elefantit ovat joko syntyneet täällä tai pelastettu tänne vankeudesta. Lekin ja elefanttien välinen yhteys on jotain uskomatonta. Yhtenä päivänä näin, kuinka vauvaelefantti leikki Lekin kanssa. Liikuttavan näköistä. Ne pitävät Lekiä äitinään.

Lek ja vauvanorsu.


Moni ENP:n elefanteista on löydetty pahoin ahdistuneena, aliravittuna ja nestehukassa, kahlittuna lyhyeen ketjuun. Omistajien mielestä elefantit ovat olleet arvaamattomia. Väitänpä, että kai sitä ihminenkin olisi arvaamaton, jos joutuisi kestämään päivittäistä pahoinpitelyä. Elefantit ovat kuitenkin saaneet täällä puistossa elämänilonsa takaisin ja ovat nyt onnellisia ja hyvinvoivia, vaikkakin traumatisoituneita. Elefantilla on erittäin hyvä muisti - se ei unohda traumaattisia kokemuksia. Anteeksi se saattaa antaa.

Muille elefanttipuistoille Lek haluaa näyttää, että elefantin ei tarvitse tehdä sirkustemppuja saadakseen ihmisten sympatiaa, vaan turisteille riittää, että he saavat tarkkailla elefanttien temmellystä, osallistua niiden päivittäisiin askareisiin, katsoa elefanttia silmästä silmään ja syöttää ja pestä niitä. Täällä ENP:ssa käy joka päivä valtavasti päivävieraita ja TripAdvisorissa tämä on äänestetty Chiang Main alueen ykkösnähtävyydeksi. Muut puistot ovat alkaneet ottaa mallia, mikä on tietenkin hyvä uutinen. Lekin tarkoitus ei siis suinkaan ole saattaa ihmisiä työttömäksi tai ajaa koko elefanttiturismia konkurssiin, vaan ohjata sitä luonnonmukaisempaan, eläinystävällisempään suuntaan. Toki hänenkin mielestään ideaalitilanne olisi, että elefantit saisivat vain elää vapaasti luonnossa kaukana ihmisistä, mutta vankeudessa kasvaneille elefanteille tämä on mahdotonta ja ehkäpä liian kaukainen tavoite ylipäänsä, onhan matkailu Thaimaan suurin elinkeino. Luonnonmukaisuutta se ei kuitenkaan sulje pois.

Täällä elefantit saavat telmiä vapaasti. Norsuperhe kylpemässä.

Kaverit.

Vauvanorsu ja kovia kokenut kolmijalkainen koiruus.

Aasian elefanttikanta on pienentynyt dramaattisesti viimeisen 30 vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että elefantit on valjastettu tekemään töitä ihmisille ja elämään vankeudessa, jolloin niiden suvunjatkamisvietti ja lisääntymismahdollisuudet vähenevät. Moni työtä tekevä elefantti on pahoin traumatisoitunut tai stressaantunut, eikä senkään vuoksi enää pysty lisääntymään. Lekin ideaali on, etteivät elefantit tekisi töitä laisinkaan. Vanhojen perinteiden ja lakien muuttaminen on kuitenkin erittäin hidasta. Elefanttia on Aasiassa perinteisesti käytetty ihmisen apuna – Thaimaata ei olisi rakennettu ilman elefanttityövoimaa. "Phajaan" on niin ikään 6000v vanha perinne, jonka poika oppii isältään. Se on tapa, josta on Thaimaassa mielellään vaiettu. Edes paikalliset ihmiset eivät välttämättä ole tienneet perinteestä ennen kuin siitä tuli mediapommi 2000-luvun alussa. Thaimaasta myös kuljetetaan elefantteja muualle maailmaan – Intiaan, Laosiin, Kiinaan, Kambodzaan, Malesiaan – joten tämä eläinsuojeluongelma ei rajoitu pelkästään Thaimaahan, vaan koskee koko Aasiaa. Lek pyrkii osoittamaan elefanttien kanssa työtä tekeville, että kidutus ei ole tarpeellista elefanttien kesyttämisessä, vaan positiivinen vahvistaminen on yhtä tehokas koulutustapa. Pyrkimys on myös saada elefanttien tueksi lakipykäliä, jotka kieltävät kidutuksen - elefantteja suojelevia lakeja kun ei Thaimaassa tätä kirjoittaessani vielä ole.

Kun seuraavan kerran matkustat Thaimaahan tai muualle Aasiaan, älä tue julmaa elefanttiturismia: älä mene elefanttiajelulle tai show'hun, osta elefantin maalaamia tauluja, norsunluusta tehtyjä koruja tai muita tuotteita. Kysele, löytyykö alueelta puistoa, jossa pääsee vain katselemaan tai osallistumaan elefanttien elämään. Jos olet Pohjois-Thaimaassa, lähin tällainen puisto on Elephant Nature Park. Jos välttämättä tahdot ratsastaa elefantilla, varmista, ettei käytössä ole istuinta, vaan että ratsastat elefantin niskan päällä. Tämä ei tuota tuskaa elefantille, koska sen niska on tukeva ja voimakas. Varmista myös, että elefantteja kohdellaan hyvin ja ne saavat tarpeeksi ruokaa, vettä ja vapaa-aikaa työnteolta. Muista kuitenkin, että elefantti on erittäin todennäköisesti joutunut "murskatuksi" lapsena, joten elefanttien työnteko niin turistien viihdyttäjänä kuin muutenkin tulee aina olemaan epäeettistä, kunnes tästä tavasta luovutaan. 


Lisätietoa Elephant Nature Parkista, sen missiosta, sympaattisista asukeista ja toiminnasta.

National Geographicin palkittu dokumentti elefanttien kidutuksesta: Vanishing Giants

Samainen dokumentti Youtubessa.

Ilta-Sanomien ja Staran artikkelit aiheesta.

Lonely Planetin keskustelua elefanttien kohtelusta.

Googlettamalla löytyy pilvin pimein lisää artikkeleja ja blogimerkintöjä.

30 kommenttia:

  1. tollasen sais lopettaa.. hyi! eläinrääkkäys on yleisestikki kauhee asia, jolle ei tehdä mitään!!

    VastaaPoista
  2. ihan käsittämätöntä....miten tommosta voidaan päästää ees tapahtuun!! -i

    VastaaPoista
  3. ihan sairasta ! nyt eteenpäin kaikille tätä asiaa ! yhdessä voimme vaikuttaa !

    VastaaPoista
  4. sääliksi käy niitä norsuja joita on rääkätty tökkimällä piikillä silmään ym kiduttamista.Norsut on ihania vaikka ne ei oo mitään "nättejä".

    VastaaPoista
  5. Ja nyt kaikki, jotka haluavat vaikuttaa Lekin toimintaan ja ylläpitää norsujen hyvää elämää Elephant Nature Parkissa:

    Käykää lahjoittamassa säätiöön rahaa osoitteessa: http://www.elephantnaturefoundation.org/ ja "make a donation".

    Itse aion ainakin lahjoittaa. Yhdessä voimme vaikuttaa ronsujen elämään, jopa täältä maapallon toiselta puolelta. :)

    VastaaPoista
  6. Olen yrittänyt toitottaa tätä kaikille jotka vain kuuntelevat jo vuosia.. Hyvä että ihmiset jaksaa välittää. Hyvin kirjoitettu,hienoa:) toivottavasti saa ihmiset heräävät!

    VastaaPoista
  7. Kiitos, kun kirjoitit tästä! Tieto lisää tuskaa, mutta ilman tietoa emme osaa puuttua asioihin ja tehdä niistä parempia.

    VastaaPoista
  8. iha hirveetä!.... :''(

    VastaaPoista
  9. Olen järkyttynyt. Toivon koko sydämestäni ihmisille voimaa taisteluun eläinrääkkäystä vastaan. sydän itkee ihmisen pahuuden takia.

    VastaaPoista
  10. halusin aina ennen matkustaa itään ja ratsastaa norsulla, mutta tämän luettuan ei tulisi enää mieleenkään :o toivottavasti muutosta parempaan suuntaan tapahtuu!

    VastaaPoista
  11. Ollaanpa sitä taas järkyttyneitä, ei helvetti. Eläin se vaan on, ja monta vuotta vanha tapa. Itse oon ratsastanu ja mielelläni vien uusia tuttavia kokemaan senkin ilon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai se on vain eläin?! Ihan yhtä lailla elävä olento se on kuin sinäkin! Eläimet vain ovat puolustuskyvyttömämpiä kuin ihmiset ja tottaki viattomien eläinten kohtalo koskettaa monia meistä. Vaikka onkin vanha tapa niin olisi se nyt herranjumala parempi muuttaa. Tuollainen on kamalaa toimintaa, pistää surettamaan eläinten puolesta ihan julmetusti. :(
      Ps. Hienosti kirjoitettu blogin pitäjältä! Avaa varmasti monen silmät tollaiseen toimintaan

      Poista
    2. kauheaa mitä säki aattelet "se on vain eläin" katotaa ku sun silmii tullaa tökkii ja sua tullaa viiltelee ni katotaa sitte miltä susta tuntuu OOT NIIN SAIRAS IHMINEN ETTEI MITÄÄ RAJAA !

      Poista
    3. Siinä tapauksessa SÄKI OOT VAAN ELÄIN. Se, että on ''vaan eläin'' ei oikeuta meitä ihmisiä kiduttamasta ja tekemästä eläimen elämää helvettiä. Mielipiteensä kullakin, mut sais ilmaista vähä inhimillisemmin!

      Poista
    4. miten joku voi ajatella että "se on vaa eläin" ihan samanlaisia eläimiähän me ihmisetkin ollaan!! ihan sama asia kun jotkut muut tökkis meitä silmiin ja kiduttas muutenkin! mä en ymmärrä tollasia sairaita ihmisiä ketkä aattelee noi! ELÄINRÄÄKKÄYS ON YKS HIRVEIMMISTÄ ASIOISTA MAAILMASSA!!!

      Poista
  12. Ollaan menossa jouluks Thaimaaseen, enkä varmasti mene ratsatamaan norsulla, vaikka aikomus oli. Ihan järkyttävää. Voispa vaan auttaa jotenkin...

    VastaaPoista
  13. ihan järkyttävää en kestä yhtään tollasta rääkkäystä ! :( eikö ihmiset yhtään aattele miltä se eläimistä tuntuu. Olen itse ratsastanut thaimaassa norsulla mutta se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta tämän jälkeen, silloin kun olin eleffantin selässä siinä oli mies jolla oli sellanen koukku kädessä ja näin kun se löi eleffanttia ja järkytyin mutta ajattelin vain että ei se sattunut, mutta olinkin ihan väärässä KAUHEAA!!!!

    VastaaPoista
  14. Ja sitten ne ihmettelee kun se norsu tai mikä tahansa käykin päälle. Ihmiset tässä häkkiin pitäis laittaa..

    VastaaPoista
  15. Hyvä, että kirjoitit tämän tiedoksi kaikille. Kävimme syksyllä 2012 mieheni kanssa just tälläisessä elefantti ratsastuksessa, ei tiedetty asiasta mitään kuin vasta nyt. Siellä elefantit kyllä söi ja oli luonnossa ja opaskin kertoi tarinoita siitä, että elefantteja kohdellaan hyvin ja ne tykkää ihmisten kuljettamisesta. Aika surullinen juttu, ei enää ikinä elefantti ratsastuksiin. Aika julmaa, ei saisi rohkaista ihmisiä tälläisiin. Niin kauan kun matkatoimistot saavat myytyä näitä ja retkiä ja kysyntää riittää, eivät koskaan lopeta tämäntyyppistä turismia.

    VastaaPoista
  16. Kiitos kaikille kommentoijille! Mahtavaa, että sana leviää! Tämän tekstin on tähän mennessä lukenut yli 5000 ihmistä. Jatketaan tiedon levittämistä netin ja puskaradion kautta, jotta tulevaisuuden Aasian matkoilla ihmiset olisivat entistä tiedostavampia ja osaisivat etsiä eettisempiä elämyksiä.

    VastaaPoista
  17. Kyllä tällainen vetää hiljaiseksi. Tai no, pään sisällä käy hirveä sanamyrsky, mutten saa sanakaan sanottua ulospäin. En varmaan tule koskaan käsittämään ihmisen kykyä olla julma toisia ihmisiä ja etenkin eläimiä kohtaan. "Eläin on vaan eläin, tietysti minulla on älykkäänä yli-ihmisenä oikeus tehdä sille mitä haluan, koska voin." Ihminen on julma koska kykenee siihen. En ymmärrä.

    Jo ennen kuin sain faktatietoa turistielefanttien julmasta kohtelusta, minulla oli sellainen mielikuva koko hommasta, ettei se ole oikein. Samoin tunnen turisteja viihdyttävien apinoiden/karhujen/yms. kohtalosta. Eläimet ovat ihania, kauniita, pelottavia ja äärettömän mielenkiintoisia, mutta suuri osa niistä kuuluu luontoon, eikä ihmisen huvivälineeksi.

    Nämä ovat surullisia ja vihaa herättäviä asioita, ja toivon todellakin että ne 5000+ ihmistä, jonka tämän ovat lukeneet, eivät unohda koko tekstiä ensijärkytyksen jälkeen, vaan oikeasti myös antavat sen vaikuttaa omiin tekemisiinsä. Meillä on mahdollisuus näyttää, että kyllä me oikeasti välitämme :)

    VastaaPoista
  18. ihmiset on pahin eläin tässä mailmassa ne tekee kaikki mitä niiden mielestä on oikee ja ne haluaa

    VastaaPoista
  19. Tämä asia avasi silmäni, en uskonut että eläimelle tehdään näin paljon pahaa :( En tietenkään luullut että eläimille tehdä vain yhen lyönnin tai sellaista...Vihaan niitä ihmisiä jotka tekevät pahaa viattomille eläimille. Miten joku voisi muka, vaikka sitoa jalat kiinni eläimen naamaan ja etujalan kiinni selkään ja kidutta eläintä kuoliaaksi!? Jos tekee selaaista niin on varmaan aika sairas ihminen/se tekijä!!!1

    VastaaPoista
  20. Ollaankohan tästä tietoisia matkatoimistoissa.. Minäkin olen tällaiseen ratsastukseen osallistunut ja on kerrottu miten mielellään norsut tässä on mukana ja miten niillä on hyvä olla.. Aurinkomatkat myy näitä jokaisella Thaimaan reissullaan esimerkiksi :(

    VastaaPoista
  21. Kiitos. Estit huomiseksi kaavaillun ratsastamisemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentoinnista :) Hienoa kuulla, että tällä tekstillä on ollut vaikutusta!

      Poista
  22. Kiitos kaikille kommentoijille ja tätä tekstiä jakaneille!! Vaikka tämä blogiteksti on 2v vanha, on asia edelleen ajankohtainen (varsinkin nyt talvisesongin ollessa kuumimmillaan) ja harmillisen harva tästä vieläkään tietää. Näinhän se on, että raha puhuu matkailubisneksessä(kin) ja varmaan menee vielä aikaa ennen kuin matkatoimistot alkavat muuttaa retkipakettejaan... mutta kun tietoisuus lisääntyy, alkavat ihmiset äänestää jaloillaan :) (uskon ja toivon). Levittäkää siis tietoa! Tätäkin blogitekstiä saa jakaa edelleen! :)

    VastaaPoista
  23. Hei vaan Laura! Itse olen vieraillut muutamassakin norsupuistossa sekä Afrikassa että Aasiassa sekä myös ratsastanut norsuilla. Puistojen filosofioita ja periaatteita kuunnelleena en aivan voi yhtyä siihen, että kaikki norsut koulutetaan samalla tavoin ja että jokainen norsu, joka elantonsa ja suojelunsa eteen tekee myös töitä, olisi käynyt juuri kuvaamasi prosessin. Uskon todellakin, että vain hyväksikäyttöön vangittujen eläimien kohtalo on juurikin varmaan kuvailemasi kaltainen, mutta että maailmassa on varmaan myös muitakin tapoja kouluttaa norsuja, samalla kun niitä yritetään suojella esimerkiksi juuri salametsästykseltä.
    Vierailemissani puistoissa norsuilla oli omat kouluttajansa, mutta myös paljon vapaata aikaa ja tilaa, sekä omat lammikot kylpemistä ja uimista varten. Norsuja pestiin ja ruokittiin päivittäin, ja niiden "työaikaa" säädeltiin tiukasti.
    Haluan uskoa myös ihmisen ja eläimen yhteistyöhön, jossa molemmat voittavat.

    VastaaPoista
  24. Hei! Vastaus tulee vuoden myöhässä, mutta kommentoitakoon silti. Olen saanut tietoni ihmisiltä, jotka tuntevat elefanttibisneksen ja hyväksikäytön taustat laajasti, koska ovat kasvaneet mahoutien ts. elefanttikouluttajien perheissä, olleet bisneksessä itsekin vuosikaudet ja koulttaneet elefanttien kouluttajia ympäri Aasian. He ovat vahvistaneet epäilyni, että näin elefantit nimenomaan perinteisesti koulutetaan. Miten muutoin villieläin saataisiin hyväksymään satula selkäänsä tai myymään pähkinöitä Bangkokin kaduilla? Vaikka fanteilla nykyisellään voisikin olla ihan hyvät oltavat kuten kuvailet, ei se poista sitä faktaa, että ne on jotenkin alunperin alistettu asemaansa. Voit toki elää illuusiossa, että näin ei ole tapahtunut. Turisteille syötetään monenlaista tarinaa rahan ja postiivisten Tripadvisor-arvioiden takia. Olen tämän kirjoituksen jälkeen (julkaisin tämän 5v sitten) nähnyt myös omin silmin, kuinka turisteja höynäytetään näissä ns. eettisissä puistoissa.
    Toki voi olla, että eettisemmät koulutusmenetelmät ovat jo saaneet jalansijaa ja tilanne on hiljakseen muuttumassa tuosta 5v takaisesta. Positiiviseen vahvistamiseen pohjautuvalla menetelmällä on saatu hyviä tuloksia. Kehotan kuitenkin edelleenkin suhtautumaan kriittisesti "eettiseksi" itseään mainostavaan puistoon ja lukemaan suurennuslasilla kaikki arviot ko. paikasta ennen, kuin tulee sinisilmäisyyttään tukeneeksi villieläinten riistoa. Elefanttiratsastuksestakin voi olla montaa mieltä. Itse nautin eniten siitä, kun saan seurailla villieläinten autenttisia meininkejä luonnonpuistoissa ja suojelualueilla. Siitä saa aivan eri kaliiberin elämyksiä kuin heiluvassa istuimessa tasapainoilusta.

    VastaaPoista